Małgorzata Manelska

 

Urodziła się na Mazurach, w Szczytnie, tutaj mieszka. Jest absolwentką Uniwersytetu Warszawskiego. Oligofrenopedagog, bibliotekarka, nauczycielka. Od kilkunastu lat pracuje z dziećmi i młodzieżą niepełnosprawną intelektualnie.  Prywatnie jest żoną,
a także matką dorosłej córki Adrianny, opiekunką wierniej suni Melki. Pasjonuje ją czytanie. Lubi literaturę o tematyce okołowojennej, kryminały, thrillery. W wolnych chwilach zajmuje się decoupage, techniką handmade, polegającą na ozdabianiu różnych powierzchni za pomocą serwetki lub papieru ryżowego. Kocha podróżować, poznawać nowe miejsca i ludzi.

„Zapach Mazur” to jej debiut literacki.

Opis

Julianna Skrocka dostaje pismo z ośrodka pomocy społecznej, z nieznanej  miejscowości na Mazurach, z prośbą o zaopiekowanie się krewną byłego męża. Pełna sprzecznych emocji, udaje się do Barwin, gdzie poznaje uroczą staruszkę, Gertrudę Skrocką. Między kobietami wytwarza się niewidzialna więź. Podczas ich kolejnych spotkań, Truda zaczyna opowiadać o swoim życiu w Prusach Wschodnich, najpierw o szczęśliwym dzieciństwie, a później traumie wojny. Wzajemne relacje kobiet zacieśniają wspólne trudne wspomnienia. Na drodze Julki staje  przystojny rolnik z Barwin… Jej życie przewraca się do góry nogami. Na dziewięćdziesiątych urodzinach Trudy pojawiają się niespodziewani goście.  Dzięki tej wizycie Julka poznaje bolesną prawdę z życia staruszki. Na jaw wychodzą skrzętnie skrywane tajemnice rodzinne.

Akcja książki toczy się na dwóch płaszczyznach: w czasach współczesnych, na Mazurach i czasach dzieciństwa i młodości Gertrudy Skrockiej – w okresie drugiej wojny światowej, na terenach Prus Wschodnich, obecnych Mazurach. Poruszana jest tu problematyka samotności, przyjaźni, poszukiwania swojego miejsca na ziemi, własnej tożsamości.

Otwierając stronice „Zapachu Mazur” czytelnik słyszy klangor żurawi i cykanie świerszczy. Zagłębiając się w treść książki, zewsząd otacza go zapach skoszonej trawy, rozgrzanych w lipcowym słońcu jagód i sosnowego lasu. Jeszcze długo po przeczytaniu czuje smak świeżej, smażonej ryby…

Książka aktualnie w redakcji, planowana premiera – maj 2018.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Partnerzy:

{"slides_column":"4","slides_scroll":"1","dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":"2000","loop":"true","rtl":"false","speed":"1000","center_mode":"false"}